Ghí má velice dlouhou tradici, připravovalo se už před staletími v kuchyních našich babiček. Bylo jako samozřejmost používáno i u M. D. Rettigové. Historie přepuštěného másla je však mnohem starší. Lékařské spisy pocházejících již ze 4. století našeho letopočtu zmiňují léčebné účinky ghí v souvislosti s ajurvédskou medicínou.
Čím je máslo přepuštěnější, tím je také bělejší a mnohem léčivější, získává více vnitřního ohně, které naše tělo potřebuje ve všech metabolických procesech. Čím déle se neotevřené přepuštěné máslo skladuje, třeba i celá leta, tím jsou jeho léčebné účinky silnější. Ghí se opět zaslouženě dostává do centra pozornosti a našich kuchyní. Stále rostoucí poptávka ukazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo zasloužené uplatnění v našich domácnostech.
Ghí je výrazné žluté barvy
Přepuštěné máslo je charakteristické svojí výrazně žlutou barvou a slabě nasládlou, jemně oříškovou chutí i vůní. Jeho bod přepalování se pohybuje okolo 200-250°C, na rozdíl od původního másla 150-180 °C. Přepuštěné máslo se používá při smažení a pečení, nehodí se však pro přípravu studené kuchyně. Tepelným zpracováním se stává ghí bezvodým tukem. Vyčistí se a zbaví se bílkovin, čímž se stává vysoce trvanlivým, nežlukne a nezkazí se.
Při smažení dodá přepuštěné máslo pokrmu úžasnou křupavost a lahodnou máslovou chuť. Velice chutná a aromatická je cibulka opečená na tomto másle. Cokoli z pokrmů obalených a osmažených na másle ghí budou mít křupavou a velice chutnou kůrku.
Zajímavostí tohoto másla je, že jej některá masážní a wellness studia používají k ošetření pokožky a k masážím. Zde je máslo ghí ceněno pro jeho schopnost vydatně, a přitom bez přidaných pomocných látek promastit pokožku. Někteří lidé říkají, že ghí je lékem na všechno. Pro zdravé trávení si jej lze přidat i do kávy.