Moldavská vína má většina lidí zafixovaná jako sladká a levnější, opak je ale pravdou. V Moldávii se víno pěstuje od dávných časů. V současnosti se vinná réva rozprostírá především na jižní straně země, která je rozdělena na 3 hlavní vinařské regiony. Největším regionem je region Cordu s kontinentálním klimatem, který je velmi příznivý pro bílá vína. Nejmenší region Stefan Voda je v blízkosti Černého moře, které zdejší úrodu velmi ovlivňuje. Pěstují se zde stejným dílem jak vína bílá, tak červená. Nejjižnější region nese název Valul lui Traian a je velmi ovlivněn mořským podnebím. Zde se pěstují nejvíce červená vína jako Cabernet Sauvignon a Merlot. Vinice se však nenachází jen zde, jsou rozprostřena po celé Moldávii.
V této zemi se ročně vyrobí až 1,9 hektolitrů vína, jak červeného, tak bílého a v nemenší řadě také růžového. Moldavská vína se rozváží po celém světě a to nejen díky tomu, že je Moldávie vinařskou zemí, ale také díky výborné chuti a kvalitě vín. Kromě tradičních vinných odrůd se zde pěstují i domácí moldavské odrůdy, které mají neobvyklé aroma i chuť. Jedná se například o bílé víno Fateasca Regala nebo červené víno Fateasca Neagra. Obě tyto odrůdy můžete zakoupit i u nás. Díky velikosti a rozmanitosti vinic se moldavská vína hodí ke všem příležitostem, v nabídce moldavských vinic najdeme jak vína stolní, dezertní nebo perlivá, tak sekty nebo vína s přívlastkem.
Bílá vína jsou žlutá se zelenkavým nádechem, po dozrání jsou slámově žlutá až zlatá, mají svěží květinovou vůni. Červení vína září rubínově červenou barvou s fialovými odlesky. Voní po lesních plodech a sladovém koření. Jejich chuť je jemná a lehká. Pokud máte chuť na výborné a kvalitní moldavské víno, určitě si vyberete z naší rozmanité nabídky a sami se přesvědčíte o tom, že informace o nekvalitních a levných moldavských vínech jsou pouhé mýty.